شوك دهي در پرورش قارچ دكمه اي

مطالب مفيد درمورد پرورش قارچ

در پرورش قارچ دكمه اي، مرحله شوك دهي با ورود هواي آزاد به داخل سالن غلظت گازكربنيك به حدود ۱۰۰۰ تا۱۵۰۰ ppm و دماي كمپوست از ۲۵ تا ۲۳ كاهش داده مي شود.

 

هدف از پايين آوردن دما و هوادهي متوقف كردن رشد ميسليوم ها و ايجاد تمايل در ميسليوم براي ورود به فاز زايشياست.

 

شوك دهي در پرورش قارچ دكمه اي

شرايط محيطي در مرحله شوك دهي قارچ دكمه اي

در زمان شوك دهي قارچ دكمه اي سه عامل دما، رطوبت و co2 مهم است.

دما

يكي از فاكتورها در شوك دهي پايين آوردن دما است كه در مدت حدود ۳ روز اين عمل به مرور انجام مي گيرد تا رشد رويشي به زايشي تبديل شود. ميزان پايين آوردن دما بستگي به واريته دارد. در سالن هاي مجهز پرورش قارچ دكمه اي دماي ۱۹درجه شوك دهي انجام مي شود.

co2

در زمان قبل از شوك دهي غلظت co2 بالا و ppm 2000 است كه بايد در زمان شوك دهي به مرور غلظت co2 كاهش يابد.

رطوبت

رطوبت در روزهاي اول شوك دهي قارچ دكمه اي به منظور حفظ و زنده نگه داشتن ريسه ها بايد بالا باشد.

 

شوك دهي در پرورش قارچ دكمه اي

 

از شروع هوادهي تا نخودي شدن پين ها رطوبت محيط تا ۹۷% در نظر گرفته مي شود، چرا كه پايين بودن رطوبت محيط باعث آسيب رسيدن و زرد شدن پين ها و در نهايت مرگ آن ها را به دنبال خواهد داشت.

پين مردگي قارچ دكمه اي

 

با كاهش دما، ايجاد گره ها، ته سنجاقي ها و پين ها انجام مي گيرد. با توليد نخودي ها كاهش رطوبت محيط انجام شده تا رشد آن ها افزايش يابد.

روش هاي شوك دهي

آهسته و به صورت تدريجي

در اين روش رشد ميسليوم ها متوقف نشده و درون خاك ادامه پيدا مي كند و تشكيل پين ها به تدريج و طي چند روز انجام مي گيرد. اين روش موجب تشكيل پين هدهاي كمتري خواهد شد.

با سرعت و كاهش ناگهاني

در اين حالت رشد رويشي متوقف شده و تمام پين ها به صورت يك دفعه اي تشكيل مي شوند. اين روش بيشتر جهت برداشت مكانيكي انجام مي گيرد.

روش هاي هوادهي

توسط دستگاه مكنده

دراين روش هواي تازه با دماي مناسب به وسيله مكش از داخل راهرو به داخل سالن انجام مي گيرد. عيب اين روش در اين است كه رطوبت مورد نياز تأمين نخواهد شد.

توسط دستگاه دمنده

در اين روش جريان هوا به وسيله يك كانال مركزي همراه با هواي تازه و رطوبت به داخل سالن پرورش قارچ انجام مي گيرد و رطوبت مورد نياز تأمين مي شود.

توسط دستگاه مركزي

در اين روش به صورت كنترل شده هواي آزاد و هواي در گردش مخلوط و وارد سالن مي شود.

در صورت بروز هرگونه مشكل در هوادهي، مانند عدم ورود اكسيژن به داخل با عدم خروج co2 تأثير منفي بر روي محل، زمان و شكل اندام هاي باردهي قارچ ايجاد خواهد شد.

با انجام شوك دهي سلول هاي پريمورديا تشكيل مي شود، لذا براي تشكيل اين سلول ها شرايطي لازم است كه در زير مطرح مي شود:

۱- تأمين هواي تازه اكسيژن دار و خارج نمودن co2  از داخل سالن

۲- تنظيم دماي كمپوست

۳- تنظيم رطوبت سالن

 

پين دهي قارچ دكمه اي

 

در صورتي كه اين شرايط فراهم نشود و تهويه مناسب در سالن انجام نگيرد، رشد ميسليوم ها ادامه يافته و يك لايه ميسيليومي كه مانع نفوذ آب به داخل خاك مي شود، تشكيل مي گردد، به اين ترتيب ته سنجاقي ها تشكيل مي شود، ولي رشد نمي كنند و كاهش بازدهي را به دنبال خواهند داشت.

 در صورتي كه پايين آوردن دما و تهويه سالن به صورت سريع انجام گيرد، افزايش تعداد اندام هاي قارچ در سطح را به دنبال خواهد داشت كه باعث كاهش كيفيت قارچ خواهد شد.

پين هاي سنجاقي بعد از چند روز به قارچ هاي نخودي تبديل شده و اين رشد به ميزان رطوبت محيط و دما بستگي دارد.

 

نخودي شدن قارچ دكمه اي

 

براي تبديل شدن ته سنجاقي ها به نخودي بايد مراحل زير انجام گيرد:

۱) دماي كمپوست ۱۹ درجه سانتي گراد

۲) تنظيم رطوبت به ميزان ۸۵ تا ۹۰%

۳) تهويه سالن به صورتي كه co2 سالن از ۵۰۰۰ ppm در زمان هوادهي به ۱۰۰۰ تا ۱۲۰۰ ppm برسد.

تحقيقات نشان داده در دماي حدود ۱۹ تا ۲۰ درجه سانتي گراد يك پين ته سنجاقي در حدود يك هفته بالغ شده در صورتي كه دما به حدود ۱۰ درجه برسد، اين زمان به ۲۰ روز افزايش پيدا مي كند.

در اين زمان كاهش ميزان co2 داخل سالن نيز بسيار مهم مي باشد.

در صورتي كه تهويه مناسب نبوده و غلظت co2 بالا باشد، عوارضي بر روي قارچ ايجاد مي شود كه مي توان به چند نمونه اشاره كرد:

۱) ظهور قارچ با ساقه هاي بلند و قاعده منظم

 

قارچ دكمه اي با پايه هاي بلند

 

۲) قارچ ها فاقد كلاهك بوده و رشد آن ها كند مي شود.

۳) رشد رويشي ميسليوم ها ادامه پيدا مي كند و حالت استروما در سطح بستر ديده مي شود.

 

استروما

همچنين پايين بودن بيش از حد co2 عوارضي دارد كه در زير به آن ها اشاره مي شود:

۱) تعداد پين ها زياد مي شود.

۲) به دليل اختلال در رشد وزن قارچ ها سبك تر از حد معمول مي شود.

افزايش ميزان co2 در سالن در مرحله شوك دهي و پايين بودن تهويه سالن باعث

۱) افزايش رشد ريسه ها

۲) كاهش تعداد پين ها خواهد شد.

 

 

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در مونوبلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.